Interview met Alfa: een Limburgse Familiebrouwerij

Geplaatst op: 24-04-2024

Anita, onze directrice, had een inspirerend gesprek met een van onze trouwe partners: Alfa een Limburgse Familiebrouwerij.

Een mooi bedrijf met een prachtige ligging tussen de groene heuvels van het Zuid-Limburgse buurtschap Thull. Een familiebedrijf dat inmiddels gerund wordt door de 5e generatie Meens.

Vandaag mocht ik hier te gast zijn en werd ik hartelijk ontvangen door CFO Leo Emonts. Het werd een inspirerend gesprek met een man die duidelijk met hart en ziel aan dit mooie Limburgse bedrijf verknocht is. Net als wij heeft deze klant samenwerken hoog in het vaandel staan. Ik vroeg hem dan ook hoe dit in de praktijk voor Alfa uitziet? Hij vertelde dat een langdurige relatie met hun leveranciers voor hen van het grootste belang is. Dit geldt met name voor de leveranciers van hun ingrediënten. Om een goede constante kwaliteit te kunnen waarborgen hebben ze dezelfde kwalitatief hoogstaande ingrediënten van dezelfde leverancier nodig. 

Van Petit .verbindt.. als partner hebben ze met name een goede service nodig. Bij problemen of storingen moeten ze erop kunnen rekenen dat er snel en effectief gereageerd wordt. Dit geldt uiteraard ook voor de leveranciers van de overige apparatuur die nodig is voor het brouwproces. Tijd is een hele belangrijke factor in het brouwproces waar niet van afgeweken kan worden.

Alfa heeft geen eigen horeca panden; hun klanten bestaan voor een groot deel uit onafhankelijke ondernemers in de horeca. Klanten die dus duidelijk kiezen voor de kwaliteit van het Alfa Edel Pils, dat al twee jaar op rij tot het beste pils van de wereld(!) verkozen is. Iets waar je als Limburgse ondernemer wel heel erg trots op mag zijn. Dit zou je toch eigenlijk van de daken moeten schreeuwen? Leo legt uit dat ze helaas in hun marketing uitingen heel erg beperkt worden door de regelgeving rondom alcohol. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa zijn veel regels en restricties. Voor hun is het dus uitermate belangrijk om van hun klanten en leveranciers ambassadeurs te maken. En uiteraard is het voor hen ook belangrijk om met de mensen in hun prachtige buurtschap een goede relatie te hebben.Voor het vak van bierbrouwer bestaat nog geen echte opleiding en ze leiden hun mensen dan ook zelf op. Goed zorgen voor hun medewerkers en daarmee de continuïteit van het bedrijf kunnen waarborgen is dan ook van groot belang. De biermarkt is een vechtmarkt; het is dan ook een continu schipperen tussen het leveren van een goede kwaliteit en de investeringen betaalbaar kunnen houden. De constante hoge kwaliteit van het product heeft het voordeel dat ze ver vooruit kunnen kijken en een investeringsplan voor de komende 10 jaar al klaar hebben liggen. Groei is belangrijk, maar dat moet kostentechnisch ook mogelijk zijn.

De trend van het brouwen van diverse speciaal biertjes heeft Alfa aan zich voorbij laten gaan. Ze zijn sterk in het brouwen van Pils en daar houden ze aan vast. Dit betekent echter niet dat ze een uitdaging uit de weg gaan. Toen ze benaderd werden door een aantal strandtenthouders in Curaçao met de vraag of ze een partnerschap wilden aangaan, werd het idee voor een nieuw bier genaamd ‘Brasa’ geboren. Brasa wordt vanaf 2021 in Curaçao gedronken en is daar razend populair. Inmiddels is dit bier ook via distributiekanalen in Nederland te koop.

Op mijn vraag of er nog meer dingen zijn die we (nog) niet weten van Alfa laat Leo mij ook nog vol trots de Taptafels van Alfa Bie de Bron zien. Een van onze engineers had me daar al voor mijn bezoek een hint over gegeven. En het is inderdaad een gezellig apart ingericht gedeelte met beschikking over een buitenterras. Deze taptafels kunnen van iedere bijeenkomst met collega’s of partners een feestje maken! Ook nieuwsgierig? Ik zou zeggen als je liefhebber bent van een heerlijk pilsje ga een keer kijken bij het proeflokaal Bie de bron.Ik vroeg ook waar de passie en kracht van mijn gesprekspartner ligt. Hij geeft aan dat zijn talent met name ligt in het netwerken en hij een goede sparringpartner voor ondernemers is. Hij is een multi talent die zich ook met de kleinste details bemoeit zoals hij zelf lachend aangeeft. Zijn kracht is het met financiële onderbouwing kunnen geven van een goed advies. Hij heeft zelfs het dagelijks bierproeven van de in 2009 overleden legendarische Tante Wies overgenomen.

Als laatste informeer ik naar zijn bevinding over het partnerschap met ons. Hij geeft aan dat de meerwaarde in dit jarenlange partnerschap vooral ligt in de directe goede hulp en eerlijkheid. Het proactieve meedenken van zowel de engineer die wekelijks voor onderhoud aanwezig is, als van de vaste interne accountmanagers die hem van advies voorzien. Verder is hij zeer te spreken over de bereikbaarheid en responstijd van Petit .verbindt.. als partner. De diensten die we mogen leveren hebben zich dan ook over de jaren flink uitgebreid op ieder gebied van Connectiviteit, Bereikbaarheid en Veiligheid. Ook is er samen met Roltex, een ander mooi Limburgs bedrijf, de samenwerking voor een goed functionerend kassasysteem opgezet.

Net zo trots op mijn collega’s en diensten als Leo op zijn bedrijf en Alfa Edel Pils verlaat ik de Alfa familiebrouwerij. En uiteraard wil ik Leo hartelijk danken voor zijn inspirerend verhaal! Mooi zo’n prachtig succesvol Limburgs bedrijf tot een van onze vaste relaties te mogen rekenen.

Anita van KruchtenInteresse om ook uw verhaal en uw passie met iedereen te delen in onze nieuwsbrief en op onze website? Neem hieronder contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!


 

« Vorige pagina

Meer weten? Neem contact met ons op!

Petit .verbindt.. heeft alle kennis in huis om uw wensen om te zetten in een totaaloplossing.

Neem contact op

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK