Geplaatst op: 28-11-2019
U ziet ze steeds vaker, waterdichte telefoons. In de commercials zwemmen ze ermee en maken ze foto’s onder water. Maar hoe zit dit nu precies? Kan dit echt?
Wat is de definitie van waterdicht?
Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen wat door de fabrikanten wordt verstaan onder ‘waterdicht’. U hebt het wellicht vaker voorbij zien komen, een IP-certificering; bestaande uit IP(xx) met twee getallen op het eind.
IP-certificering uitgelegd
Het eerste getal staat voor de bescherming tegen vaste stoffen. IP0x biedt helemaal geen bescherming hiertegen. Het hoogste is IP6x; dan is het device geheel stofvrij. Veel smartphones hebben deze hoogste classificering.
Voor de wachterdichtheidsgraad kijken we naar het tweede getal. Dit loopt van IPx1 tot IPx8. Waarbij, niet geheel verrassend, 1 zeer gevoelig is voor druppels water en 8 waterdicht is. Maar wat is waterdicht? Een IPx8 classificering betekent dat het apparaat waterdicht is tot een diepte van 2 meter en max. 30 minuten onder water.
Voorbeeld – iPhone en Samsung
Als voorbeeld nemen we de iPhone 11 en Samsung S10. Deze toestellen hebben een IP68 classificering. Op papier betekent dit dus geheel stofdicht en waterdicht tot 2m diepte.
Maar wat als uw telefoon in het water valt?
Heeft u dan garantie? Meestal niet! De garantie bij waterschade is een grijs gebied. Dit is per fabrikant verschillend. Laten we het voorbeeld aanhouden met Apple en Samsung.
Apple – Geen garantie
Apple geeft geen garantie op waterschade, ondanks dat de nieuwere iPhones op papier waterdicht zijn. Houd hier dus rekening mee en ga niet douchen of zwemmen met uw iPhone. Voor OnePlus geldt hetzelfde.
Samsung – Beperkte garantie
Volgens Samsung valt eventuele waterschade door gebruik in de regen of het vallen in de wc onder garantie. Laat u de telefoon echter vallen dieper dan 2 meter of laat u deze langer dan 30 minuten onder water, valt dit niet onder garantie. En hier komt het grijze gebied kijken; hoe bewijs je dat? Ditzelfde geldt ook bijvoorbeeld Huawei.
Conclusie
Steeds meer high-end smartphones zijn stof- en waterdicht. Echter tot op een zekere hoogte. Per fabrikant is het verschillend of u aanspraak kunt maken op de garantie, of dat u kortweg pech hebt. En om terug te komen op de allereerste vraag: foto’s maken onderwater kan, maar doe het vooral niet! Onze tip: probeer, ongeacht welk toestel u hebt, water en vochtige ruimtes met uw telefoon te vermijden.
« Vorige pagina